II. Oktatás-Informatikai konferencia – mint szakmai esemény

Szakmailag nézve a konferenciát, jó volt. Jó emberek, jó témák, előremutató hangulat. Összehasonlítva az előző ilyen jellegű eseménnyel, azt hiszem novemberi ACVCD zárókonfra gondolva, ég és föld, kvázi online educa.

Nagyjából az én perspektívámból a konnektivizmus-pappgyula-vágvölgyicsaba-moodle-újemberek tengelyről szólt a dolog, ezért mentem, erre figyeltem.

Bevezetésként információs táradalom volt csalogatónak, ami teljesen idevaló volt, jó dolgokról is szólt, Komenczi Bertalan viszont túl lazán tartotta a gyeplőt, mert túl sok mindenbe belekapott és nem lett egészséges íve a dobásnak – bár lehet ez azért alalkult így, mert könyvbemutató is volt egyben. Mindenesetre jól megágyazott a send&receive kultúrahangulatnak.

Ami ezután jött, az nagyon rendben volt. Kulcsár Zsolt és Palócz István belövik a konnektivizmus nevű szondát a magyar pedagógia világába, egy kellőképpen kialakult web2-es védőpajzszsal és egy igen csak várt, “connect-share-be open” alapfilozófiával összepakolva, aminek nagyon eljött már az ideje, és nagy elismerés a tettért. Ahelyett, hogy leírnám a sok maszlagot, ami a fejemben van, mint elképzelés ennek működő gyakorlatáról, inkább csak egy mondat hogy mi lehet majd ez: Valami olyasmi, mint ami a globalizáció kezdete óta megvan a piacon az áru, vagy termék fogalmával, de most kezd átszűrődni a kapcsolati hálókon és tudásként jelentkezni a mindennapi kultúrában, valami újfajta “üzleti” modellen keresztül. Leegyszerűsítve, a tudás szétterjedésének tudatos folyamatának lehetne nevezni.

Ezen a ponton lehetne elszállni kellemes mértékben, ha ezt próbáljuk csatolni a Komenczi Bertalan információról (is) szóló előadásához és úgy tekintünk a hálózatiság fejlődésére, mint a tudat saját maga felé történő egyesülési próbálkozására, ami valahol elég izgalmasnak tűnik…

Mindenesetre ez most a legjobb hype és legtartalmasabb kezdeményezés, tehát a htk01 kurzus nagyon jó lesz, remélem időm is lesz rá. Meg agyam, de ez a neccesebb. :]

A kerekasztal beszélgetés teljesen korrekt volt, kiegyensúlyozott, jó volt hallgatni, okos emberek mind.

Ami még formai előremutatás volt ezekben az előadásokban, az a prezentáció eszköze és módja. Zsolt remekül készít preziket, azokat megfelelőképpen illusztrál(tat)ja (Szögyö bigup), nagyon jól tömörít, jól vizualizál. A két emberes előadás Palócz Istvánnal kifejezetten élvezhető volt és most már nem a szűken vett szakmai dolgokról van szó, hanem prezentációs technikáról.

Papp Gyula és Vágvölgyi Csaba a szokásos professzionális fejlesztői irányvonalat erősítették, ez manapság ‘hálistennek nem hír, alap allstar csapattagok. Az ePortfolio számomra sem teljesen megfogható még, ezen a téren a social felé érdemes sztem nyitni, LinkedIn integráció jobb iránynak tűnik.

A kutatás vonalon a Paksi Attila – Lévai Dóra – Virányi Anita – Bárdi Csilla – Tóth Tímea – Varga Adrienn hatos nagyon hasznosak és értékesnek tűnt és nem utolsó sorban, de  a www.iskolapad.hu egy olyan moodle Magyarországon, amin látszik, hogy figyeltek a felület kialakítására is (bár a 100%-os szélesség még itt is múltidéző és nem működik www nélkül!)

Az első nap tehát előremutató volt, míg a második erősítő jellegű, így igazán kompakt esemény lett, gratula hozzá.

Hozzászólás