Hálósodás 1994-2010

Juhász Márton postjának hangulata tökéletes kezdőlökés volt ahhoz, hogy végigszántsak a saját webes “history-mon”, azért, hogy egyrészt rálássak, és kívülről is látható legyen számomra, honnan és hová haladok, illetve, hogy lássuk, milyen személyes időbeli csomópontok voltak a legjellemzőbbek a fenti időtartamban. Lehet, hogy készül fogalomtérkép is később, de gyakorlatilag ez azonos lesz azzal, csak szöveges formában.

Hol és mikor volt a start? Amennyire vissza tudok emlékezni, ez kb. ’94-’95 felé lehetett, és nem jelentett semmivel sem többet a “számtek órán bemenni a hátsó terembe és begépeni a cypresshill, vagy downset szavakat az altavista.com(!) keresőoldalba” mozgáskombinációnál, mert gyakorlatilag nem érdekelt a dolog, illetve tényleg csak az, hogy miről vaker B Real, vagy Rey Oropeza az adott dalszövegekben.

Kisebb snitt és lent látom magam a Matáv irodaházban, hogy megrendelem az első internetelőfizetésemet, valszeg 1998-ban, mert gondolom csak felnőtteknek lehet olyan. Továbbra is maradt az altavista, de megjelentek social jellegű magvacskák, mint a datanet.hu, ami akkoriban talán a legnagyobb chates közösség volt, ahol online lehetett kapcsolódni. 1999 lehetett a chat-es névválasztásról szóló kutatás és szemináriumi doga időpontja, illetve a háttérben elkezdődő photoshop és dreamweaver érdeklődés miatt az Inertia online webdesigner közösség megismerése és abba való belépés.

Ez utóbbi több dolog miatt is megérdemel pár mondatot, de leginkább azért, mert számomra ott mutatkozott meg először úgy igazán, hogy az Internetnek lehet valami igazi értelme is. Ott tanultam meg a legtöbb dolgot a webes tartalomkészítés technikájáról és filozófiájáról, a  fórumba bárki betolhatta az aktuális munkáját és pár percen belül már kapta is a kritikákat, illetve bármilyen technikai szintű kérdés gyakorlatilag hanyagolható időn belül megoldódott. Igencsak megtetszett ez nekem, nagyon elkezdtem érdeklődni a design és a virtuális közösségek, mint fogalom iránt. Ebből a megközelítésből ki lehet jelenteni, hogy pár lépéssel az akkor dolgok előtt jártak szemléletben, pl. az ottani kemény mag már akkor is nyomatta a kisebb portfólió aggregátorát a pardey.org-ot. (Érdemes itt megfigyelni – nyilván így utólag könnyű -, hogy ez az informális tanulási környezet egy virtuális közösségben milyen meghatározó erő tud lenni az ember további útja szempontjából. – megjegyzés magamnak) Az Inertia megszűnt egy pár év elteltével, jött utána propono és design pirates, de egyik sem tudta visszahozni a előd hangulatát…

Snitt, szünet, MSN messenger megismerése, Medal of Honor lerántása dc-vel, skype intall, 5 személyes konferenciatárcsa, egy hadseregben nyomulás, náciirtás. (Online kollaborációs alapok kifejlesztése – megjegyzés magamnak) :] Ebben az időszakban már kezd a felejtődni a 8 kbyte/szekundumos ISDN repülő, chello van már, és 24/7 online jelenlét. (Gyakorlatilag is jelentős óraszám…)

2002 felé kezdenek begyorsulni a dolgok, a szakdoga miatt erős agyalás, honnan kérjek wiw meghívót, pesti arcok átfésülése, szűrés a számítógépre gondolva, Gergőnek email, meghívó az inboxban, belépés, megelégedettség, bejelölgetés. Itt azért megálltak a dolgok, mivel jó ha volt 10-15 ismerős, számítógépes laboratórium hangulata volt az egésznek, ahol villognak és pittyegnek a ledek. Viszont küldözgettem meghívókat.

Azonos időben kezdem felfedezni a blogokat, ma már alig, vagy csak éppen működő ősbloggereken keresztül, mint wotan, cénégy, mr.a, a plastik és a cloneshit (trn, w_l). Ezek a bloggerek már akkor megmutatják, nagyjából hogy lehet elképzelni a 2.0-ás webes jelenlétet, a többség persze, ahogy én is, csak fogyasztó vagyok, az ilyesfajta produktumok kimerülnek leginkább  localhoston maradt website tervekben, illetve fórumkérdéseken.

Szépen lassan folyik a 1.0–2.0 közötti időszak, egyre csak jönnek a webes alkalmazások, és mivel viszonylag nagy tartalomfogyasztó vagyok, egyre csak jön az igény az outputra is. Közben kisebb siteok hegesztgetése és online tananyagok gyártása, szerkesztése a munka területén. Fokozatosan kerül háttérbe a kommunikáció desktop alkalmazásokkal történő végzése, az accountok egymás után kerülnek be gmailbe, legtöbb adat már a felhőben van, ami a munkámhoz kell. Gyors, majd lassú, majd gyors sebeséggel növekednek a Google, Facebook, Twitter kapcsolódási pontok. Még 2008-ban a Tumblr tetszik meg igazán, illetve kezd jönni az energia oda pakolni dolgokat, gondolatokat, teljesen általánosan, amik szembe jönnek, oda mennek, melyek leginkább vizuális tartalmak.  2009 második felében jön ez a wordpress blog, ami kikényszerítette magát, mert komolyabb freelance munka végzése kommuikáció nélkül nem igazán működik, így létrejött.

2010-ben a htk01 ennek ad keretet, vagyis pontosabban munka jellegű pályára állítja, ami gyakorlatban segítheti ennek a közösségnek a tudásnövekedését a gondolatok, a módszerek, a munkák megosztásával és együtt dolgozással. A htk01 a virtuális közösségi, illetve elearning fejlesztési vonalnak a csúcspontjává, vagy időbeli végpontjává válik saját szemszögemből tekintve.

A hétvége internetes híre pedig, hogy a design vonalban visszakapcsolták a villanyt az Inertia szerkesztőségében, aminek híre jó értelemben sokkolt, illetve részben ihletője lett a poszt megírásának.

Aki érdeklődik a webes tervezés témaköre iránt, mindenképp regisztráljon ott, vagy csak kísérje figyelemmel az ottani történéseket is, mert professzionális szakemberek állnak mögötte, kihagyhatatlan összefoglaló tartalmat generálva.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s